"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

-Άιντε Αετόπουλα!

1944."Αετόπουλα στην Ήπειρο".

"Τα παιδάκια τα έπιασε βαριεστημάρα. Άρχισαν να χασμουριούνται και να γέρνουν τα κεφάλια τους στους ώμους, στις απαλάμες, ώσπου πίσω απ’ την εκκλησιά, στα παλιά μνήματα, ακούστηκε: «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα…». Με μιας ηλεκτρίστηκαν. Κοίταζαν τους δικαστές ερωτηματικά, έριχναν ματιές ολόγυρα, ανασηκώνονταν, το ένα σκούνταγε το άλλο, κάτι σιγομουρμούριζαν.
Τέλος, το πιο τολμηρό έδοσε το σύνθημα. Κι όλα σα σφαίρα, περνώντας μέσα απ’ τους μεγάλους, έτρεξαν. Ο Στράτος στεκόταν στη μέση κι αυτά έφτιαχναν έναν κύκλο. Ολόγυρα τραγουδούσε ένα στίχο κείνος κι ακολουθούσαν τα παιδόπουλα. Το τραγούδι γινόταν όλο και δυνατότερο, όλο και αρμονικότερο. Κάθε τόσο σταματούσε και, χαϊδεύοντας πότε το ένα, πότε το άλλο, επαναλάβαινε:


1944. "Αετόπουλα στην Ήπειρο".

-Άιντε Αετόπουλα! Μια φορά ακόμα: «Με το ντουφέκι μου στον ώμο…».

Ύστερα τα έβαλε στη γραμμή, πρώτα τα μικρά, ύστερα τα μεγάλα κι ακουγόταν ως απάνω: Ένα-δυο ένα-δυο… Στ’ άρματα στ’ άρματα! Εμπρός στον αγώνα, για τη χιλιάκριβη τη Λευτεριά…"

(Κώστα Μπόση «Ο ΚΡΑΒΑΡΙΤΗΣ», σελ. 242-243, εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ», Αθήνα 1983)

1944-1945. 
"Αετόπουλα της Άρτας σε εξόρμηση καθαρισμού".



Ευχαριστούμε θερμά το φιλικό ιστολόγιο "Αγρίνιο γλυκές μνήμες" που μας παραχώρησε τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα της ένδοξης ιστορίας του λαού μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: