"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Πουρναρά (Μπόση), με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βιβλίου του "Αη - Στράτης" (Ριζοσπάστης 17/1/96)

Φιλολογική εκδήλωση - μνημόσυνο προς τιμή του συγγραφέα και αγωνιστή Κώστα Πουρναρά (Μπόση) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14 Γενάρη, με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βιβλίου του "Αη - Στράτης". Την εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα του Συλλόγου Κυψελιωτών Αρτας (Ανω Κυψέλη, Αθήνα), τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συντοπίτες από την Κόσεψη (Κυψέλη), φίλοι και γνωστοί του συγγραφέα, ο οποίος πέθανε το 1994 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
Σύντομη αναφορά στο βιβλίο "Αη - Στράτης" και γενικότερα στην αγωνιστική και συγγραφική πορεία του Κ. Πουρναρά έκανε ο συγχωριανός του Χρήστος Νταβατζής,ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία (με τη συνδρομή συμπατριωτών και φίλων του συγγραφέα) για την επανέκδοση του βιβλίου.

Ο Κ. Πουρναράς ήταν δάσκαλος και υπηρέτησε στη Θράκη και στην Ανέζα Αρτας. Από τα νεανικά του χρόνια ενστερνίστηκε τα ιδανικά της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγωνίστηκε γι' αυτά μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Διώχτηκε άγρια από το δικτατορικό φασιστικό καθεστώς του Μεταξά και εξορίστηκε στο νησί - κολαστήριο Αη - Στράτης.

Το βιβλίο "Αη - Στράτης", ένα από τα πρώτα βιβλία της αγωνιστικής μας λογοτεχνίας, περιγράφει με παραστατικό και μεγαλόψυχο τρόπο το μεγάλο δράμα, την πάλη για την επιβίωση, τον ηρωισμό των αγωνιστών, τους οποίους το μεταξικό φασιστικό καθεστώς παρέδωσε στους γερμανοφασίστες κατακτητές. Το βιβλίο αυτό είναι ένας ύμνος στους αγωνιστές, οι οποίοι, αψηφώντας τις κακουχίες, τις ταλαιπωρίες, τα βασανιστήρια, ακόμα και το θάνατο, πάλευαν για τα ιδανικά της πατρίδας, της ομόνοιας, της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της προκοπής του τόπου και του λαού μας.

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1947 με πρόλογο του εκδοτικού της ΚΕ του ΚΚΕ. Την επανέκδοση του βιβλίου χαιρετίζει μ' έναν σύντομο πρόλογο ο γνωστός Γιαννιώτης λογοτέχνης Λάμπρος Μάλαμας.Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμείται μ' ένα ωραίο σκίτσο του Γιώργου Φαρσακίδη.

Για το διανοούμενο, τον εκπαιδευτικό αγωνιστή και συγγραφέα Πουρναρά μίλησε ο δάσκαλος Γιάννης Λαμπράκης."Το βιβλίο "Αη - Στράτης" είναι ένα υπέροχο βιβλίο, ένα κομμάτι της ιστορίας μας, μια σελίδα της ιστορίας των αγώνων του ελληνικού λαού για ένα φωτεινό μέλλον. Οποιος πάρει αυτό το βιβλίο να το διατηρήσει και να το μεταδώσει από γενιά σε γενιά, για να παραδειγματίζονται οι νέες γενεές", τόνισε ο Γ. Λαμπράκης.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για το δάσκαλο Πουρναρά, τον σπάνιο, ανιδιοτελή και δραστήριο άνθρωπο που γνώρισε στα νιάτα του και του άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις για την αφοσίωση στο έργο του, στη μόρφωση των παιδιών και της νεολαίας που αγαπούσε ιδιαίτερα.

Στη συνεργασία του Πουρναρά στον τομέα των μεταφράσεων με τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή", ακόμα στο ξεκίνημά τους, αναφέρθηκε ο Σωκράτης Κοτολούλης. Τέλος, η Ιωάννα Κοτελίδα,που διηύθυνε την εκδήλωση, διάβασε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο "Αη - Στράτης".

Β. Ζ.
Ριζοσπάστης, Τετάρτη 17 Γενάρη 1996

Δεν υπάρχουν σχόλια: