"Να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο πράμα ακριβώς γιατί είναι μεγάλο πράμα. Δε φτάνει να πάρεις την εξουσία. Χρειάζεται να ζυμώσεις ξανά τον άνθρωπο που τον έπλασαν οι αιώνες, και να φτιάξεις απ’ την αρχή, καινούργιο…"
( "...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα")

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

"Διαμάντι αγωνιστικής λογοτεχνίας" (Ριζοσπάστης)

"Ενα κομμάτι γης μικρούλικο, ριγμένο στη μέση της θάλασσας, το νησί, 18 μίλια ο γύρος του. Απ' το χωριό Αλωνίκη, δύση - ανατολή, μια ώρα δρόμος. Κι απ' τ' αυλάκια στου Φράγκου, απ' το βοριά ως το νοτιά, δυόμισι με τρεις ώρες. Ακρογιαλιά δαντελωτή, όμορφοι κάβοι, όμορφοι κόρφοι κι αμμουδιές που μαγεύουν (... ) ". Ομορφοι κάβοι, όμορφοι κόρφοι. 

Πάνω απ' όλα: όμορφοι Ανθρωποι, "άγιοι" του αγωνιστικού "πανθέου" αυτού του τόπου. ΑηΣτράτης. Η ομορφιά μιας φύσης, που λαμπρύνθηκε με μορφές ηρώων, με το πιο άσπιλο, το πιο πατριωτικό αίμα. Αίμα κομμουνιστών εξορίστων. Ηταν στα 1941. 

Στα 1947 (Μάρτης) το Εκδοτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ προλόγισε και εξέδωσε ένα βιβλίο - συνταρακτικό ντοκουμέντο. Τίτλος του "Αη Στράτης. Η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941".Δημιουργός του, ο αταλάντευτος κομμουνιστής, φωτισμένος δάσκαλος, καταξιωμένος συγγραφέας, αργότερα και μεταφραστής της ρώσικης κλασικής λογοτεχνίας (εξόριστος κι ο ίδιος στον ΑηΣτράτη από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας μέχρι το 1941) Κώστας Μπόσης (Πουρναράς).

Ο μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που έζησε στην αναγκαστική υπερορία, έκανε ανώτατες σπουδές και πέθανε τον Απρίλη του 1994 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, για να "επαναπατρισθεί" και η στάχτη του στο χωριό του, τη Χόσεψη της Αρτας, αλλά και η αγωνιστική υποθήκη του. Υποθήκη, που σέβονται οι συμπατριώτες του, όπως αποδείχνεται από την επανέκδοση του "Αη Στράτη",με τη φροντίδα του Χρήστου Νταβατζή και εξουσιοδότηση της Ρουμάνας γυναίκας του, Ιλεάνα Μπόση.

Η επανέκδοση του - πανέμορφης γραφής - ντοκουμέντου, που αφιερώνεται "στα 33 ηρωικά θύματα του Αη Στράτη που δώσανε τη ζωή τους θυσία στο βωμό της εθνικής και κοινωνικής λευτεριάς του τόπου", (το εξώφυλλο κοσμεί χαρακτικό του Γιώργου Φαρσακίδη), προτάσσει τον πρόλογο του Εκδοτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ (της έκδοσης του 1947) και προλογίζεται από τον άξιο Ηπειρώτη συγγραφέα Λάμπρο Μάλαμα, ο οποίος σημειώνει ότι 

"Ο αείμνηστος" Κώστας Πουρναράς, με τον "Αη Στράτη" του, "το μνημειακό και συγκλονιστικό διαμάντι του τίμιου κι αληθινού δραματικού λόγου",έμεινε σαν "πηγαίο συγγραφικό ταλέντο στην αγωνιστική ιστορία του λαού μας".

(Το κείμενο έγραψε η δημοσιογράφος Αριστούλα Ελληνούδη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, το Σάββατο 6 Γενάρη 1996).

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Είναι ένας απ'τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο βιβλίο του ήταν το "Δύσκολες μέρες". Ο πρώτος τόμος εκδόθηκε από τις Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, αλλά μετά την 6η Ολομέλεια απορρίφτηκε η έκδοση του δεύτερου τόμου. Το βιβλίο δεν επανεκδόθηκε ποτέ απ'όσο ξέρω...